Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία του Σκι (La Gazzetta dello sport)





Η μακρινή ιστορία του σκι ξεκίνησε πριν εκατοντάδες χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες. Οι νεότεροι ερευνητές ανακάλυψαν τοιχογραφίες που απεικόνιζαν ανθρώπους με σκι σε ένα νησί στη Βόρεια Νορβηγία. Χρονολογούνται δε περίπου το 2000 π.Χ. 

Ο κάτοικοι της Σουηδίας, Νορβηγίας, Φιλανδίας, καθώς και της Βόρειας Ρωσίας λόγω κλιματολογικών συνθηκών, είχαν πάντα προβλήματα να ταξιδεύουν μικρές και μεγάλες αποστάσεις. Ετσι για να επιζήσουν μάθανε να προσαρμόζονται στις διάφορες ιδιαιτερότητες του χιονιού. Τα σκι ήταν ένα μέρος από τις προσαρμογές του. Χρησιμοποιούσαν τα σκι να μετακινούνται και κυρίως να κυνηγούν. Ο κυνηγός με τα σκι είχε ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα αφού μπορούσε να κάνει μεγάλες και δυσδιάβατες διαδρομές στο χιονισμένο έδαφος συντομότερα και ευκολότερα. Υπήρχε μάλιστα ένας μυθικός θεός ο Uilr που προστάτευε τους κυνηγούς με τα σκι και ο θεός του σκι ο Skade. Το μέγεθος των σκι ήταν από 8 έως 12 πόδια σε μήκος, κατασκευασμένο από έλατο. Γενικά όμως τα μεγέθη και το υλικό κατασκευής ποικίλει σε κάθε περιοχή. 



Αν και το σκι είχε ανακαλυφθεί πριν εκατοντάδες χρόνια, μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν δημοφιλές σαν άσκηση ψυχαγωγίας. Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος και ο μεγάλος ενθουσιασμός που επικρατούσε γι' αυτό το χειμερινό αγώνισμα είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης Σχολής σκι στο Telemark της Νορβηγίας το 1881. 

Από εκείνη τη στιγμή το σκι και τα πλεονεκτήματα του αγωνίσματος για το σώμα και το μυαλό του αθλητή έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο και λίγο αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο σκι "λίφτ" στο Woodstock του Vermont των ΗΠΑ το 1934. 

Το σκι πλέον χωρίσθηκε σε δύο δρόμους. Το αλπικό, όπου οι σκιέρ διασκέδαζαν να κατεβαίνουν λόφους και οι δρόμοι αντοχής που διασκέδαζαν διασχίζοντας κοιλάδες με ανηφόρες και κατηφόρες. Φυσικά ήταν πλέον αναγκαία η χρησιμοποίηση διαφορετικών τύπων σκι τόσο για το αλπικό (πίστας) όσο και τους δρόμους αντοχής (ορειβατικό σκι). 



Σήμερα το αλπικό και οι δρόμοι αντοχής είναι συγχωνευμένα και ανοιχτά σε νέα ενδιαφέροντα σαν όμοια σπορ. Οι σκιέρ διασκεδάζουν συνήθως και με τους δύο τύπους σκι διαιρώντας τις διακοπές τους μεταξύ της μοναδικής εμπειρίας των δρόμων αντοχής και της συναρπαστικότητας του αλπικού σκι. 

Πηγη: Άρθρο απο την ιταλική εφημερίδα "La Gazzetta dello sport"
Μετάφραση Δημητρίου Λουκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου